Vihreää lumen vieressä / First greens next to white

Vaikka Paljakanvaaralla on yli metri lunta, aurinkoa riittää ja taimet kesän kasvukautta varten ovat kasvamassa. Tänä vuonna taimet ovat saaneet aloittaa elämänsä saunan pukuhuoneessa, jonne on rakennettu hyllykkö esikasvatusta varten. Pukuhuone on hyvin valoisa, sinne paistaa aurinko useiden tuntien ajan päivässä, mutta luonnonvalon lisäksi hankittiin kasvilamput, joita on pidetty päällä erityisesti kasvukauden alussa.

Ensimmäiset kylvöt olivat tomaatin, chilin ja yrttien siemeniä. Ne laitettiin multaan helmikuun lopussa. Maaliskuun lopussa oli aika koulia taimia omiin purkkeihinsa, tomaatit, koriateri ja chili ovat kasvaneet hyvin. Tomaattien kasvatus Paljakanvaaralla on epävarmaa puuhaa, kasvihuoneessakaan niiden sato ei ole taattu. Viime vuonna tomaatit ehtivät vihreiksi asti, kesä oli niin kolea. Tänä vuonna kuitenkin uusi yritys ja alku on ainakin lupaava. //

One meter snow still in Paljakka hill but sun light has awaken Mustarinda’s gardeners to start season. Day length now, mid of April, is over 15 hours.

This year seedlings have new base, sauna dressing room, where is nice shelves, lots of day light and also extra plant lamps. Plant lamps were used mostly when starting the season.

First ones planted were tomatoes, chilies and herbs, put in to soil end of February. They have grown very well and after 5-6 weeks we separated seedlings to their own pots.

Growing tomatoes in Paljakka hill is quite unsure even in green house. Last year they catch green, summer was so chilly. This year new try, start is quite good though.

mustismustis2mustis3mustis4

Samettikukan siemenet kerätty puutarhasta, odottamassa multaan pääsyä. //

Marigold seeds from own garden, waiting for getting to soil.

mustis5

Puutarhapäiväkirja. // Garden notes.

 

-teksti ja kuvat Hanna

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: